КАК ДА КАРАТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКА ТРОТИНЕТКА – ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Едно от големите предимства на електрически скутери е, че позволяват голяма маневреност на пътя и относително висока скорост. Трябва обаче да имате предвид, особено, ако сте начинаещ водач, че има определени изисквания, които задължително трябва да спазате, за да запазите както вашето здраве, така и здравето на всички останали участници в движението.

Електрическите скутери позволяват голяма свобода на пътя, особено ако моделът на скутера е от висок клас и с редица предимства. Разгледайте моделите от високия клас, изберете своя и спазвайте всички съвети за безопасност по време на придвижването ви с новата придобивка.

Ето и още полезни съвети от e-Point за каране на електрическа тротинетка:

ЕКИПИРОВКА

Безопасността винаги е на първо място. Затова преди да се качите на скутера е нужно да се снабдите с екипировка, която да работи за вас и вашата сигурност.

Поставете каска, която се смята за задължителен аксесоар при карането на подобни превозни средства. Добра идея е също да добавите протектори за лакти и колене, с тях допълнително ще си осигурите повече спокойствие и защита. За допълнителен комфорт – изберете и подходящи ръкавици.

ПРОВЕРЕТЕ ИЗПРАВНОСТТА НА СКУТЕРА

Едно от задължителните неща преди всяко качване на скутера е да направите предварителна проверка, за да сте сигурни, че всичко в наред и в изправност.

Сред основните неща, които трябва да проверите са гумите и задължителната проверка на батерията  – тя трябва да е достатъчно заредена, за да издържи планирания от вас маршрут. Тествайте спирачките и обърнете внимание на всички евентуални шумове, които подсказват, че превозното средство може да е в неизправност.

КАРАЙТЕ РАЗУМНО

Шофирайте разумно, като спазвате правилата за движение и ограничението на скоростта. Нарушаването им е предпоставка за сериозни пътнотранспортни произшествия, които могат да доведат до фатални последици. Затова бъдете отговорни!

СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА

Това, че не се намирате на шофьорското място в автомобила, не означава, че правилата за движение не важат за вас. Спазвайте всички знаци и светлинна сигнализация. Внимавайте с пешеходните пътеки и другите места с потенциална повишена опасност и риск от инциденти.

БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ

Управлявайте електрическият скутер с повишено внимание, като се стремите винаги да преценявате пътната обстановка и евентуални опасности.

Задължения

 

Ето какви са задълженията на водачите на електрически скутери, официално обявени от МВР. Водачът на електрическо превозно средство при движение е длъжен:

  1. Да ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото.
  2. Да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
  3. В тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява превозното си средство с включени светлини.

    Забрани

Водачът на електрическо превозно средство не може:

  1. Да вози на скутера си други лица.
  2. Да управлява превозното средство, без да има контрол върху него и без да държи кормилото за управление.
  3. Да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него.
  4. Да кара скутера по начин, който пречи на управлението на превозното средство или създава опасност за другите участници в движението.
  5. Да управлява превозното средство на зоните, предназначени за пешеходци.
  6. Да използва мобилен телефон, таблет или всякакви отклоняващи вниманието неща, докато управлява електрическо превозно средство.