Бизнес за милиони

В древни времена хората се увличали по ароматните цветя, билки и масла и се научили от тях да извличат само ароматите, като по този начин правили парфюми. Парфюмени шишенца и инструменти за дестилиране и извличане на аромати са открити в древен Египет и на остров Кипър, като те датират на повече от 4 хил. години. Историята на парфюмите е богата, като в началото те били използвани предимно от аристократи. В един момент от историята нуждата на въпросните аристократи от парфюми била за да покажат състояние и да придадат стил на кожата си. Историята помни и други моменти в които парфюмите били използвани предимно за да прикриват телесните миризми на богатите, които се страхували да се къпят.

За разлика от тези времена, днес оригиналните парфюми са част от ежедневието на голяма част от хората на планетата. Независимо дали говорим за звезди от световна величина или за обикновени хора, марковите парфюми са задължителен аксесоар от гардероба на всеки мъж или жена. Бизнесът около парфюмите е огромен и е за милиони. Той процъфтява, а държави, като Франция и Италия, разполагат с огромни и обширни полета за отглеждане на всякакви видове цветя и билки за да задоволяват нуждите от суровини за направата на ароматните течности. Стига се до там, че се внасят аромати под формата на цветя от други държави, като Индия, Китай и България.

За качеството на парфюмите отговарят парфюмеристи, като качествата им се изпитват още в началото на кариерата им, като те трябва да разпознаят безпогрешно ухание от 250 различни аромата. Цените на оригиналните парфюми достигат от няколко десетки долара до няколко стотин хиляди. Разбира се днес е лесно да се намерят и евтини маркови парфюми. Парфюми се продават в големите магазини, специализирани такива и търговските центрове. В някой сайтове пък се предлагат и парфюми онлайн, като там човек може да се запознае със новите тенденции и да разбере какво носят звездите. Те на свой ред се редуват да са рекламни лица на марки, като Диор, Версаче, Булгари и други.