Каква е психологията на българския кредитополучател

Независимо от това дали са ви нужни пари за покупка на кола, нов дом или пък за да инвестирате в образованието на детето си кредитите се оказват едно от решенията на повечето ви финансови въпроси.

Но идеята е не да се заробите с кредит, който да плащате цял живот, а да се свържете с кредитор, който да предложи възможно най-адекватния и ефективен вариант според индивидуалните ви параметри. Знаете ли, че когато човек реши да направи подобна стъпка той преминава през няколко психологически етап.

Днес експертите от Credirect – един от доказаните професионалисти в областта на кредитиране ще ни разкрият основните психологически детайли, които могат да повлияят върху правилното решение за модела на търсения от вас заем. Българина е сложен характер по отношение на взимането на заеми. Независимо от това, че през последните години се наблюдава разчупване и поемане на рискове от гледна точка на финансиране, то образования и мислещ човек наистина има нужда от доказателства, че ще се справи с този финансов детайл. От Credirect разкриват, че първата граница, която потребителите следва да преминат е именно неувереността. Дали ще мога да се справя с връщането на вноската на датата на падеж? Ако просроча това как ще се отрази на кредитното ми досие? Това са основните важни въпроси, на които се търсят отговори и това е едно сериозно препятствие, което те малко нуждаещи се от финансова помощ не успяват да преодолеят. А всъщност наистина е лесно, защото от Кредирект гарантират, че ако попаднете във финансова нестабилност и имате проблем с вноска то се предоставят други алтернативни варианти, които да можете да ползвате с цел да се облекчи задължението ви.

Втората главна причина да се елиминира подобна финансова подкрепа е страха от факта, че частен съдебен изпълнител ще ни вземе жилището и покъщнината. Реално такива случаи са често срещано явление, но тук причината е основно в непотърсеното разрешаване на проблема с връщането на кредита. Имайте предвид, че хората, които се дават като пример и попадат под прицела на ЧСИ са изключително некоректни. Те кандидатстват и биват одобрени за кредити. Но в последствие се оказва, че с години не плащат и по този начин задължението им към кредитора се увеличава в многократен размер. От Credirect толерират съвестните и отговорни кредитополучатели, които имат желание да се справят с проблема си, но липсата на средства, с които да го направят е причина да не спазят своите договорени условия. Внимание ще обърнем на третата причина и тя е свързана с неконтролираното и непреценено разходване на заемите. Честа практика преди години бе хората да теглят заеми за скъпа техника.

А реално въпросът е имате ли нужда от такава?

Можете ли да си я позволите?

Ясен и конкретен план – това е в основата на идеята да ползвате заем, но и да можете да го обслужвате. Статистиката показва, че по-образованите хора много внимателно оглеждат от всички страни кредита, за който кандидатства.

Друга категория потребители обаче, които нямат план, а са просто консуматори не се стремят да пресметнат личните си потребности и реално те не намират смисъл в това да връщат навреме заемите си, да разходват разумно и изобщо да са наясно дали изобщо имат нужда от такъв. На практика тук яснота за връщане на заема няма и от Credirect редуцират кандидатите доста внимателно преди да дадат своето одобрение за отпускането на заемите.

Преценката на възможностите е една много важна част от процеса. Но тъй като финансовата култура на хората е доста разнообразна то наистина е важно да се има предвид факта, че фирмите отпускащи заеми както и банките трябва да имат експерти, които правилно да преценят отговорността и ангажимента на кандидатите и това дали си струва да се поема риска за отпускането на желаната от тях сума.