Видове хладилни витрини, според температурния режим и типа охлаждане

Големите, малки хранителни магазини и заведения за обществено хранене се нуждаят инсталирането на специално оборудване, включително и хладилни витрини. Тези уреди създават оптимални условия за съхранение на различни видове стоки и същевременно помагат за представянето им на клиентите. Благодарение на допълнителните функции, качествените хладилни витрини поддържат оптималния микроклимат.

Съвременните хладилни витрини изпълняват двойна функция – от една страна поддържат хранителните продукти свежи и апетитни, а от друга помагат на купувачите да се ориентират какво точно купуват.

Според експерти, хладилните витрини съставляват 70% от мебелировката в търговските зони. Затова те носят сериозна отговорност както за демонстрацията, така и за безопасността на стоките.

Оборудването от този тип се използва широко в супермаркети, сладкарници, месарници, столове и други заведения за обществено хранене.

Според температурния режим съществуват няколко вида хладилни витрини:

  • За дълбоко замразяване – работната им температура достига -18 ° C. Използват се за съхранение на месо, полуфабрикати и други замразени продукти.
  • Хладилни витрини с ниска температура – тук редната температура във витрината се поддържа в порядъка между 0 и -6 ° C. Подходящи са за подреждане и съхранение на замразени продукти.
  • Хладилни витрини със средна температура – хладилните витрини от този тип са най-добрият вариант за съхранение на колбаси и сирена, както и млечни продукти. Температурата вътре е + 1-7 ° C.
  • Хладилни витрини за сладкарски изделия – поддържат температурата от +3 до + 8 ° C. Оборудвани са с допълнителни рафтове за поставяне на торти, сладкиши и други продукти.
  • Универсални хладилни витрини – те поддържат температури от -6 до + 6 ° C и в тях се съхраняват както замразени храни, така и колбаси със сирена. Подходящи са за малки магазини.

Тип охлаждане

Хладилната система в съвременните хладилни витрини е 2 вида: динамична и статична. В първият вариант въздухът се разпределя равномерно, което позволява стоките в опаковката да останат свежи дълго време. Единственият недостатък на такова охлаждане е, че води до изсушаване на продуктите, които са без опаковка.

При статичната вентилация този проблем не съществува. Но в такива хладилни витрини не можете да съхранявате много стоки, тъй като въздухът се разпространява изключително неравномерно.