Да изберем тъкан за престилки за готвене

Съществува голям набор от тъкани за кухненски престилки. Техният избор зависи от предназначението на изделието, което ще се ползва. В случая ще говорим за престилката като неизменен кухненски аксесоар за всяка домакиня.Веднага трябва да отбележим, че това изделие е представено от разнообразни модели – от прости варианти, до авторски модели.

Каква тъкан се използва за изработване на престилки за готвене? Най-популярните съвременни варианти са тефлонов материал, памучен, ленен и синтетичен. Всеки от тях има определени характеристики и свои преимущества. Нека ги разгледаме по-подробно и да изясним от какви материи се шие този атрибут – за кухнята у дома и за ресторантите.

Да започнем с униформата на готвача, където престилката трябва да е удобна, безопасна и да отговаря на установените изисквания. Неговото шиене се извършва от висококачествен бял калико с примеси на полиестер. Основните му характеристики са екологична чистота, висока плътност, здравина, устойчивост на износване и на въздействието на перилни препарати. А това обезпечава въздухопроницаемост, устойчивост към деформации, хигиеничност. Задължително условие е специална импрегнация, а тя предпазва от пара, вряща вода и мазнини.

Но вниманието ни е насочено най-вече към материите , от които се шият престилките за готвене у дома, към които няма такива строги и специални изисквания. Всеки сам може да избере на каква тъкан да се спре, съобразно собствените си предпочитания. Най-разпространените варианти са следните:

-С тефлоново покритие. Най-често това са памук, груб калико, вискоза и изкуствени материали, чиято повърхност е покрита с полимерен слой, а при такава обработка тъканта става водоустойчива, не абсорбира замърсяването и отразява добре топлината, което е нейно предимство. Пере се лесно на ръка и в пералня. Но не се продава навсякъде и има по-висока цена.

-„Диагонал“ е памучна основа с леко добавяне на синтетика. Специално тъканите конци придават на повърхността интересна текстура. Притежава висока плътност и еластичност. От нея често се шият гащеризони. Предимствата му са здравина, терморегулация, устойчивост на деформация. При това тази материя е приятна при допир, не дразни кожата и пропуска въздух.

-Синтетика. Не струва скъпо, лесно се пере, съхне бързо, не се глади. В кухненския арсенал на всяко домакинство може да има няколко аксесоара от такава тъкан, които могат да се сменят ежедневно.

-Лен. Престилката от лен има декоративно предназначение. Естественият материал трудно абсорбира замърсяванията, които трудно се отстраняват, а след пране се свива и изисква внимателно гладене. Но естетически трудно може да се конкурира. Той перфектно допълва интериора на стилове като Прованс, Кънтри Шаби шик.

Доста често се шият и у дома престилки за кухнята, като се използват стари халати от калико, стари дънки или кожени поли. Така може да се прекара времето по интересен и ползотворен начин. Да се спестят средства. Да се създаде нещо ексклузивно.  Например, ако имате парче памучен плат, от него лесно можете да изрежете престилка, да добавите контрастни презрамки и колан. А с помощта на шаблон и бои за плат да си направите щампа. Вместо бродерия може да използвате специален декор – семеен монограм. Ако решите да проявите творчество, дайте воля на въображението си, бъдете артистични и изобретателни.