Какво представляват увеличение и диаметър при биноклите

бинокъл

Как да проверите увеличението на бинокъл? В тази статия ще се спрем на някои технически параметри на оптичните устройства, ще разберем как се определя увеличението на бинокъла, как правилно да четем числата в името и също така ще дадем отговор на най-популярния въпрос, който тревожи начинаещите наблюдатели, кое увеличение на бинокъла е по-добро.

Особено взискателните клиенти, които имат съмнения относно параметрите, посочени в паспорта на продукта, могат самостоятелно да проверят множеството на своето оптично устройство. За да направите това, трябва да измерите диаметъра на изходната зеница и диаметъра на предната леща, например с помощта на шублер или обикновена училищна линийка. След това, като разделим диаметъра на лещата на диаметъра на изходната зеница, получаваме действителното увеличение на бинокъла. Тази цифра може да се различава от реалните цифри, особено при евтини оптични устройства, произведени в Китай.

Какво е най-доброто увеличение на бинокъл?

Всички бинокли могат условно да бъдат разделени на няколко категории:

Бинокъл с малко увеличение – увеличение до 5x; Бинокъл със средно увеличение – увеличение до 10x; Бинокъл с голямо увеличение – увеличение над 10x.

Нека да разгледаме по-отблизо всяка група оптични устройства и да разгледаме техните предимства и недостатъци, както и функционалност.

Устройствата с ниско увеличение (до 5x) обикновено са театрални или детски бинокли. Широкоъгълна оптика, разкриваща напълно възможностите си при наблюдение на къси разстояния – до 50 метра. Потребителите виждат широка площ от пространство, като сцена в театър, цирк или концерт. Непрактично е да използвате тази оптика на открито пространство, например сред природата или в планински район, тъй като приблизително 5 пъти не е достатъчно, за да оцените всички прелести и красоти на планинския пейзаж.

Биноклите с увеличение от 5x до 10x са най-разпространеният вид оптични устройства, които са много популярни сред рибари и ловци, туристи и любители на активен отдих в лоното на природата. Оптичното увеличение до 10x е оптималното увеличение за ръчно наблюдение, тъй като теглото на такива устройства е малко, което не причинява стрес и умора. Тази множественост е напълно достатъчна, за да наблюдавате какво се случва на разстояния до 1 километър. Освен това оптиката с увеличение до десет пъти също често е широкоъгълна. Това означава, че не само ще виждате голяма площ пред пространството за лежане, но и ще можете бързо да намерите желания обект, както и доста лесно да проследявате движещи се цели.

Биноклите с увеличение над 10x вече са устройства, които попадат в класификацията на мощната оптика, което ще отвори напълно нови възможности за наблюдателите. С оптично увеличение например 20 пъти вече е възможно да се разгледат подробно кратерите на нашия спътник Луна. Трябва обаче да се отбележи, че за удобно наблюдение при това увеличение ще ви е необходим статив.

Диаметър на бинокъла

Друг от важните технически параметри на биноклите е диаметърът на изходната зеница. Това е диаметърът на светлинния поток, който излиза от окуляра директно в зеницата. Нека обясним. Ако този диаметър е 4 мм, а диаметърът на зеницата е 5 мм, тогава изображението ще бъде неясно. Факт е, че в зависимост от нивото на осветеност диаметърът на зеницата може да се промени (на светлина е по-малък, на тъмно е по-голям). Ето защо, ако имате нужда от бинокъл за използване при слаба светлина, трябва да изберете модел с голям диаметър на изходната зеница (6-7 mm). Много е лесно да се изчисли. Трябва да разделите диаметъра на лещата на коефициента. Така че за бинокъл с характеристики 10×50 диаметърът на входната зеница ще бъде 5 мм.

Ако носите очила, трябва да се има предвид и облекчаването на очите. Това е разстоянието между зеницата и окуляра, на което все още се поддържа фокусът. За наблюдение с очила трябва да бъде най-малко 15 мм. На пазара има и специални бинокли, предназначени за хората, носещи очила.

Вижте повече на Brannik.bg