Какво е модерната баня без вана или душ-кабина

Почти всеки може, и е опитвал сам да смени тапетите, да измаже стените с латекс или да се справи със завесите. В едно помещение обаче, намесата на специалисти си е направо задължителна – банята е мястото, където е нужен професионален подход. От прокарването на ВиК и електрическите инсталации, слагането на плочки и специални облицовки, монтиране на тоалетна, казанче и умивалник до избора и монтажа на душ, душ-кабина или вана.
Тук концепцията трябва да е свързана със стегнат план – от идеен проект за цялостния изглед на банята, през необходимите чертежи и подложки, и чак тогава пазаруването на необходимите елементи. В центъра на вниманието за всяка баня е ваната или душ-кабината и точно на тях се спираме в този пост.

С няколко неща трябва да се съобразим, които ще залегнат в основата на плановете ни за нова и уютна баня:

  • Размерът на помещението – това е най-важният фактор преди избора на вана или душ-кабина. В малки или нестандартни помещения е подходящо да се монтират душ-кабини. В широките и по-просторни бани е удачно поставянето на вани.
  • Необходими инсталации – монтирането на вана или душ-кабина изисква специфична подготовка на ВиК и понякога специална електрическа инсталация. Най-добре е да се иска съвет от професионалист, какво е необходимо да бъде предварително направено и как да се подготвят нужните инсталации.
  • Замазки и довършителни дейности – по този въпрос също е добре да се направи консултация със специалист относно довършителните работи след монтиране на избрания артикул, както и какво е нужно да се направи, за да се подготвят повърхностите и настилката, върху които ще се монтира избраната вана или душ-кабина. Освен правилното нивелиране, често са необходими допълнителни изолации и надграждане.
  • Размер на избраната вана/душ-кабина – предварителното внимателно измерване на банята е задължително преди избора на конкретен модел вана или душ-кабина. Преценява се какъв е оптималния размер на артикула, който да се монтира.
  • Функционалност на вана/душ-кабина – ваната и душ-кабината се избират не само като цвят и форма, но и според функциите им – масаж, ароматерапия, джакузи функции, сила и насочване на струите и т.н.

Подходяща батерия – някои модели вани се продават без батерии, за това изборът трябва да бъде взет не само според естетическите характеристики, но и според функционалността на батерията и дали е подходяща за монтаж на вана.