Как да избегнем често срещани грешки за банята

В тази статия ще ви запознаем с най-често срещаните грешки когато ремонтираме банята си. Ще споделим опита и мнението на реални хора. Четете внимателно и не правете следните грешки:

Грешка 1. Правите входа на банята от хола

Често попадаме на снимки на стаи с врата към банята: читателите могат да имат усещането, че тоалетната и банята могат лесно да бъдат увеличени от коридора и изхода към хола. Всъщност в такива проекти винаги има две или повече бани. Тоест, ако едната баня принадлежи на основната спалня, а втората – условно гост банята – излиза в коридора, проектът може да се счита за законен. С единична баня такъв трик няма да работи: преустройството няма да бъде координирано.

Как да се избегне? Ако се споразумеете за проект преди началото на реконструкцията, това ще ви спести грешки поради незнание и незаконни стъпки.

Грешка 2: Купувате ВиК „на око“, без план и измервания

За да монтирате тоалетната и след това да разберете, че коленете, опират до стената е класическа грешка, която се среща в почти всеки втори по-малък апартамент. Но има много възможности за инсталиране на водопровод. Първо, можете да си купите версия с намален размер. Не само пералните са компактни, но и мивки, душове и дори тоалетни. Проучете техническите спецификации и препоръките за монтаж за избраните модели – ще бъдете силно изненадани! На второ място, съветвам ви да направите измервания преди инсталиране на водопроводни инсталации. Така вашите майстори точно ще монтират окачения водопровод на удобна за вас височина. И няма да има ситуации, когато поради общата дебелина на плочката и слоя лепило за плочки, нещо не се побира буквално с половин сантиметър. Уверете се, че има достатъчно място и купете. Или – потърсете компактен аналог, както описах по-горе.

Алтернативен начин е незабавното планиране на такава подредба на уредите и мебелите, която да не прилепва към стените и да не зависи от тяхната променена дебелина. Например водопроводът може да бъде разменен спрямо първоначалното положение „преди ремонт“ или да бъде разположен под различни ъгли.

Важно: Ако смените местата на мивката и тоалетната или инсталирате джакузи вместо вана за баня, това не е преустройство, а реорганизация. Такава работа също ще трябва да бъде координирана.

Грешка 3: Направите наклона на тръбите по-малък от необходимото

Тоалетната е преместена далеч от първоначалната връзка с канализацията, поради което вътре в банята се появява неприятна миризма. Има два начина да не влезете в тази ситуация. Първо, направете тръбата възможно най-къса. На второ място, наложително е да инсталирате тръби с наклон – но тук има някои нюанси: поради това ще трябва да повдигнете нивото на пода в банята и, вероятно, в целия апартамент. Неприятна миризма може да дойде и от душа, ако канализацията е направена в пода, но водата не излиза. За да предотвратите натрупването на вода, спазвайте наклон на полагане на тръбите от 3 см на работен метър с диаметър 40-50 мм. Съответно, колкото по-далеч е душът ви от канализационния щранг, толкова по-голям наклон на тръбата трябва да бъде. Ако миризмата идва от мивката, това най-вероятно се дължи на неправилно инсталирана връзка между канализационната мрежа и санитарния възел. Факт е, че водата, останала в сифона, е естествено препятствие за лоши миризми. Ако тръбите са инсталирани неправилно, ще загубите тази защита.

Грешка 5: Игнорирате височината на монтажа

Оптималната височина за окачена на стена тоалетна е 41 см (плюс или минус няколко сантиметра с изключение на капака), за мивка – 80–85 см. Понякога те са умишлено сменени.

Ще кажа едно: нивото, на което се намира устройството, не трябва да ви изненадва. И за това височината на монтажа трябва да бъде измерена спрямо готовия под – тя ще бъде сериозно повдигната от замазката и положените тръби. Най-досадното е, че грешките при монтажа на тоалетната са почти невъзможни за коригиране, защото ще трябва да разглобите цялата инсталация. По-лесно е да се следват строителите и височината на монтажа.

Източник: https://www.keramo-bg.com/