Какво трябва да знаем преди Мондиал 2018

В средата на месец юни стартира Мондиал 2018, който ще се проведе в Русия. Източна Европа за първи път ще бъде домакин на световно първенство. Също така до момента не е имало световни финали в два континента, след като Русия е разположена в Европа и Азия. В следващите редове ще ви запознаем с още много любопитни факти преди началото на световното първенство, които е добре да знаете.

В началото на декември 2010 г. страната домакин спечели вота като получи 13 гласа да приеме финалите през 2018 година, докато съвместната кандидатура на Испания и Португалия остана на второ място с 7 гласа. Константиновският дворец, който се намира в град Санкт Петербург, бе домакин на жребия за квалификациите за Мондиал 2018 на 25 юли 2015 г. Жребият за груповата фаза пък се проведе седем месеца преди началото на турнира – на 1 декември 2017 г. в Кремълския дворец.

На Мондиал 2018 участие ще вземат седем от осемте световни шампиона до момента. Единствено Италия няма да участва на най-големия футболен форум на планетата. „Скуадрата“ не успя да се класира за световните финали, след като завърши на второ място в квалификационната си група и загуби от Швеция на баражите. Националният отбор на Бразилия си осигури първи участие за световно 2018, след като се класира още на 28 март 2017 година. Перу пък стана последната държава, която спечели билети за турнира в Русия като се справи на баражите и на 16 ноември 2017 г. стана последният участник на Мондиал 2018.

Домакините от Русия заявиха 13 стадиона в 11 града за провеждането на световното първенство. На 29 септември миналата година стана ясен финалния списък на стадионите, които ще посрещнат мачове на Мондиал 2018, като Краснодар и Ярославъл няма да бъдат сред градовете домакини. Логото на шампионата бе представено през месец октомври 2014 г. по руския Първи канал. Себ Блатер и Фабио Канаваро участваха в представянето на логото, а първият бе уволнен от поста президент на ФИФА, а за съжаление на Канаваро Италия не се класира на световните финали, така че и двамата надали ще си спомнят с добро чувство този жребий.

Официалният химн на Мондиал 2018 е песента „Colors”  на Джейсън Деруло. Не може да се отбележи голям успех на песента в Youtube в сравнение с други известни парчета на американеца, но това е разбираемо.

Шампионът от Мондиал 2018 ще получи 38 млн. долара, докато финалистът ще вземе 28 млн. Общият награден фонд на световното първенство 2018 е 400 млн. Всеки участник в групите получава по 8 млн. долара, а ако успее да прескочи първата фаза, то паричните награди се увеличават.

Съдиите на Мондиал 2018 ще бъда общо 36 като десет от тях са от Европа. Шест арбитъра ще има от Южна Америка, Азия, Африка и зона КОНКАКАФ, а само двама ще бъдат представителите на Океания.

Очакванията са над 1 млн. туристи да пристигнат в Русия за световното първенство. Домакините са отделили цели 400 млн. евро, за да се осигури безопасността на първенството. Очаква се Санкт Петербург да бъде посетен от поне 500 000 туристи и фенове на различните държави, които ще похарчат общо над 1 млрд. евро, сочат прогнозите. Телевизионното излъчване на Мондиал 2018 пък се очаква да достигне поне 3 млрд. души.