Топ трикове за разпознаване на оригинален часовник

В днешно време става все по-трудно да се разграничат фалшификатите от автентичните часовници. По-специално, така наречените „часовници на Франкенщайн“ значително затрудняват потенциалните купувачи да идентифицират измамата. Това се случва чрез монтиране на фалшиви часовници с отделни части от оригинали.

И, да – отминаха дните, когато фалшивите артикули носеха логото на фалшива марка, или когато се произвеждаха модели, които дори не съществуват на реалния пазар като оригинални часовници. Дори се е стигнало дотам, че и експертите не всеки път са в състояние да различат измамата от истината само по външните аспекти на някои модели.

Ето някои съвети, чрез които ще се сдобиете с по-набито око за тези аксесоари.

Как да проверите автентичността на часовника

Можем да ви уверим: въпреки че пазарът на фалшиви часовници се разраства и имитациите стават все по-добри и по-добри, напълно възможно е веднага да се открият повече от 95% от фалшивите модели. За много фалшификатори обикновено не е голямо предизвикателство да възпроизведат подвеждащ часовник. Както често обаче се случва обаче, дяволът е в детайлите. И така, какво можете да направите, за да проверите автентичността на часовника сами?

Първият начин да проверите дали часовникът е фалшив е съвсем прост: съществува ли рекламираният часовник изобщо? Правилен ли е референтният номер? Можете да разберете това бързо с помощта на интернет търсачките. Не разчитайте единствено на бързо търсене на уебсайта на съответния производител, защото всички техни модели не са задължително изброени там.

Разгледайте и проверете подробностите за часовника

Фалшивите часовници често са оскъдни в детайлите. Ето защо е важно да се запознаете предварително с въпросния модел и да знаете специалните характеристики и подробности.

Например лазерната коронка Rolex върху сапфирения кристал в позиция 6 часа. Това може да се види само когато кристалът на часовника се осветява от страни с фенерче и се гледа под лупа. Това лазерно гравиране може да бъде разпознато по малките точки на короната. Въпреки че тази защита от фалшификати е специално разработена от Rolex, много фалшификати вече имат този тип лазерно гравирана корона.

По същия начин Omega се опита да направи същото с малък гравиран глобус с логото на марката. Въпреки всичко това е лесно да се разпознае оригинал от фалшификат, тъй като гравираното лого на Omega и лазерната корона Rolex са по-груби и неестетични.

Освен това, винаги е полезно да изпробвате и внимателно да разгледате часовника. Снимките на продуктите често не отговарят на реалността. Така че, след като сте видели висококачествен часовник в реалния живот и сте го държали в ръка, ще знаете точно на кои детайли да обърнете внимание.

Изпробвайки модела, ще получите усещане за часовника и това обикновено не може да бъде заменено от изследванията в интернет.

Проверете теглото на часовника

В повечето случаи теглото на евтините фалшификати е достатъчно, за да ги изложи. Луксозните часовници от съответните марки се изработват изключително от висококачествени материали и благородни метали, които носят определено тегло. Имитирането на това тегло не е най-голямата пречка, но с него винаги се борави небрежно, например чрез поставяне на оловни тежести в кутията. Във всеки случай трябва да подържите часовника в ръка.

Въпреки това, не разчитайте само на теглото на часовника. Оригиналите също могат да олекнат през годините поради полиране или обновяване, докато фалшификатите стават все по-добри и по-добри и могат да бъдат също толкова тежки, колкото автентичните им колеги – до последния милиграм.

Обръщайте внимание на аксесоарите

В крайна сметка винаги трябва да проверявате аксесоарите на часовника. Часовникът идва ли с оригиналните документи и оригинална кутия за часовника и има ли официално удостоверение от производителя?

Освен това винаги трябва да проверявате серийния номер на часовника и дилъра, посочени в сертификата. Това може лесно да се провери чрез обикновено търсене в интернет или като се свържете с компанията производител.

Източник: https://timedix.bg/blog/