4 причини да си направите още една кафе капсула Nespresso

Някои хора предпочитат кафето си горещо, други – ледено. Всички обаче, които веднъж са пробвали вкуса и аромата на кафе капсула Nespresso, знаят, че това е перфектното на вкус кафе. До съвсем скоро се считаше, че тази напитка е в списъка на навиците, които трябва да премахнем, ако наистина искаме да сме здрави. Това обаче се оказа заблуда. Според учените и направените тестове, пиенето на умерено количество кафе е свързано с намален риск от преждевременна смърт, диабет тип 2 и някои видове рак.

Първата работа на много хора сутрин е да отидат до кафе машината и да си направят кафе. Горещата ароматна напитка ни дава комфорта, от който най-често се нуждаем, за да започнем деня си по ползотворен начин. Едно от най-приятните изживявания е и да си грабнем чашата и да си изпием кафето пътувайки към работа. Всяка една капсула Nespresso ни осигурява аромат и вкус, които няма как да не ни превърнат деня в успешен още от сутринта. Освен това обаче, кафето има и полезни свойства за нашето здраве, за които решихме да ви разкажем по-долу.

Продължителност на живота

Любителите на кафе живеят по-дълго. Преглед на 20 проучвания, включващи повече от 970 000 субекта, установява, че тези от тях, които пият кафе са изложени на 14% по-нисък риск от преждевременна смърт, поради каквато и да е причина в сравнение с тези, които пият съвсем малко или изобщо не пият. Дори консумирането само на една или две чаши кафе на ден води до 8% по-нисък риск.

Интересен факт е и този, че пиещите кафе без кофеин, които пият две до четири чаши на ден, също имат 14% по-нисък риск от преждевременна смърт спрямо тези, които изобщо не пият кафе.

Рак на черния дроб

Пиещите кафе, особено мъжете, имат по-нисък риск от рак на черния дроб. Това е важно, тъй като чернодробното заболяване е шестият най-често срещан рак в света и мъжете са по-засегнатия пол.

Резултати от шест проучвания, базирани на общия брой чаши кафе, изпивани на ден, установяват, че относителният риск от рак на черния дроб е с 14% по-нисък за всяка допълнителна чаша.

Изследванията показват, че естествените компоненти на кафето, включително кафеол и кафестол, защитават от рак и притежават противовъзпалителни свойства. Изглежда, че кафето може да регулира биохимичните пътища в черния дроб, които предпазват тялото от токсини, включително афлатоксин и други канцерогенни съединения.

Диабет тип 2

Пиещите кафе имат по-нисък риск от диабет тип 2. Проведени са 28 проучвания с повече от един милион възрастни хора. Тези, които пият три или повече чаши кафе на ден, имат 21% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които никога не пият кафе. За тези, които пият шест или повече чаши на ден, рискът намалява с 33%.

Интересното е, че рискът е по-нисък както за тези, които пият кофеиново, така и за хората, които пият безкофеиново кафе. За всяка чаша кафе с кофеин има 9% по-нисък риск от развитие на диабет, а за всяка чаша безкофеиново – 6%.

Активните компоненти на кафето помагат за намаляване на оксидативния стрес, дисбаланса между свободните радикали и антиоксидантите. Кафето съдържа хлорогенова киселина, за която е доказано, че подобрява метаболизма на глюкозата и инсулиновата чувствителност. Освен това съдържа и кафеена киселина, която увеличава скоростта, при която мускулите изразходват кръвната захар.

кафе от кафе капсула nespresso

Рак на простатата

Пиещите кафе имат по-нисък риск от рак на простатата. В 13 проучвания, включващи повече от 530 000 мъже, тези, които пият кафе, имат 10% по-нисък риск от развиване на рак на простатата от тези, които пият съвсем малко кафе или не пият изобщо. За всеки допълнителни две чаши кафе, изпити на ден, рискът от рак намалява с 2,5%.

Както сами забелязвате, това са 4 много основателни причини, да си направите още една кафе капсула Nespresso. Вкусът на кафе капсулите ще ви помогне да сте в добро настроение и в същото време да сте енергични и фокусирани, върху задачите, които имате да свършите. Кафе капсулите са изключително разнообразни, заради това и вероятността да ви омръзне техният вкус е минимална. Винаги когато решите, че искате нещо различно, може да си направите нов вкус капсула.

Източник: https://www.nespresso.bg/bg/