7 начина за предотвратяване появата на мазоли по краката, от носене на неудобни обувки

Мозолите на стъпалата са болезнени образувания, които се развиват в горната част на петите поради силно триене на стъпалото срещу тесни обувки, особено ако те са нови – отнема известно време, за да се адаптират към крака и да се разтегнат, дори и ако си вземете качествени маратонки. Често появата на мазоли по краката е придружена от непоносима болка, човек не може да носи любимите си обувки. Предлагаме на вашето внимание няколко прости начина да предотвратите появата на неприятно заболяване. Не пренебрегвайте проблема и изчакайте мазолите да се излекуват сами, защото инфекцията може да проникне в тялото чрез отворени рани. Решете проблема и отново можете да носите любимите си обувки.

За щастие има редица защитни мерки и природни средства, които могат да ви помогнат да предпазите кожата си от нараняване. Убедете се в тяхната ефективност на собствения си опит!

И така как да предотвратите появата на мазоли на краката си от носенето на неудобни обувки?

В тази статия сме събрали няколко ефективни съвети, които със сигурност ще ви бъдат полезни при закупуване на нови обувки.

Лосион за овлажняване на кожата

Преди да излезете навън, не забравяйте да нанесете лосион за тяло на петите и обувките си, където обикновено получавате мазоли. Това ще помогне за намаляване на триенето между крака и стегнатите, твърди обувки. Освен това лосионът помага на кожата да остане хидратирана през целия ден.

Преди да обуете новите си обувки, нанесете малко количество от продукта върху мястото, което обикновено се търка. Намажете петите с малко количество лосион, леко масажирайте.

Алое вера

Натуралният гел от алое вера ефективно предпазва нежната кожа на петите от триенето, което често се случва при носене на нови обувки. Освен това алоето има противогъбичен ефект, благодарение на който гелът на това полезно растение прави кожата по-малко уязвима към различни инфекции.

Нанесете дебел слой пресен гел от алое вера върху петите си. Масажирайте веществото добре в кожата, докато се абсорбира напълно. Ако на краката вече са се образували мазоли, гелът трябва да се прилага поне два пъти на ден, за да се ускори зарастването.

Кокосово масло

В областта на естествената козметология кокосовото масло заслужено се счита за един от най-популярните и ефективни продукти. Този продукт има мощни овлажняващи свойства, поради което често се използва като основа за кремове за лице и тяло. Прилагайки кокосово масло върху петите си, можете да намалите триенето между обувките и краката си, което е основната причина за появата на мазоли.

Всъщност естественото кокосово масло е признато за отлично средство за лечение на всякакви повърхностни рани, защото предпазва тялото от инфекции и ускорява регенерацията на увредените тъкани.

Масажирайте маслото в областите, където мазолите са най-често. По желание можете да нанесете малко масло върху вътрешната подметка на обувката, за да омекотите материала, от който е направена.

Талк

Този продукт може да се използва за неутрализиране на неприятните миризми. Талкът също е много ефективен за предотвратяване появата на рани. Той перфектно абсорбира влагата, която възниква поради прекомерно изпотяване. Много често именно изпотяването засилва триенето между нежната кожа и затворените обувки.

Нанесете обилно количество талк на петите и вътрешната страна на обувката, преди да излезете навън.

Петролатум

Като овлажнявате краката си с вазелин, можете да омекотите кожата, да се отървете от мъртвите дерми и да ускорите зарастването на мазолите. Благодарение на мазната си текстура, този продукт помага на краката да се плъзгат по-лесно по вътрешната подметка.

Изстискайте малко количество вазелин върху върховете на пръстите си и нанесете тънък слой върху петите и други засегнати части на тялото.

Алкохол

Натуралният алкохол перфектно омекотява ботушите от кожа и други подобни материали. Не препоръчваме използването на алкохол върху порести материали, тъй като това може да доведе до оцветяване.

Навийте парче вестник или хартия в малка топка. Потопете топката в спирт и го поставете вътре в обувката, оставете я да престои няколко часа.

Източник: Mes.bg