Аерографи: Предназначение, характеристики, видове и избор

Аерографът е пневматичен инструмент за рисуване, като устройството и принципът на работа се доближават много до познатия пневматичен пистолет за боядисване. За разлика от него обаче, всички аерографи имат много фини размери, съпоставим с тези на химикалка или маркер.

Принцип на работа

Аерографът се използва предимно за прецизни изпълнения с фини бои.

Дебелината на линиите, начертани от този инструмент, не надвишава дебелината на човешкия косъм, което ви позволява да рисувате върху всякакви повърхности с висока точност на изображенията.
Прецизните аерографи най-често се използват за създаване на изображения върху каросерията на автомобили, мотоциклети и всяко друго оборудване.

Също така, те намират приложение при декорацията на различни съдове, играчки, включително и новогодишни, смартфони, сувенири, рисуване на нокти и така нататък. Един добър майстор с аерограф в ръцете може да постигне много.
Аерографът е способен да нанася материал в тънък слой, което е неговото предимство пред стандартните пневматични пистолети за боядисване.

В процеса на работа, фините аерографи използват метода на пневматично пръскане – въздушен поток, чието налягане надвишава атмосферното налягане, преминава през тесен отвор и оформя струя.
Важно е да се подчертае, че всички аерографи изискват наличието на сгъстен въздух, затова не могат да работят без подкрепата на компресор за въздух.

Възможно е да използвате този инструмент без компресор, само ако разполагате с друг подходящ контейнер със сгъстен въздух.

Възможностите на аерографа са големи

Аерографът се използва за нанасяне на цветен слой върху всякакъв вид материали, върху които боята може да се държи. С негова помощ се постига гладкост, възможност за създаване на плавни цветови преходи и всякакви други невероятни декоративни ефекти, включително

3D изображения.

Основата за аерография може да бъде обикновено дърво и пластмаса, метал и стъкло, текстил, хартия и дори човешка кожа.
Ако трябва да определим някакви ограничения, то те по-скоро се отнасят до съвместимостта с материала на избраната боя, а не до нещо друго.