Как да почистите сребро от черно у дома за 20 минути?

Среброто е благороден метал и е обичано от много хора. Но сребърните бижута имат един недостатък – те могат да почернеят или да потъмнеят. Въпреки това, не е трудно да почистите сребърно бижу от черно у дома. За да направите това, има много налични методи, които не изискват много време. Ефективното почистване ще отнеме от 10 до 20 минути, а любимият ви аксесоар отново ще изглежда като нов. Capino.bg предлага да научите как да върнете скъпоценния метал в първоначалния му вид!

Почистване на сребърни бижута у дома

Преди да започнете да почиствате сребърен продукт, трябва да се направи малко подготовка, за да се опрости крайната задача. На първо място, ние премахваме от повърхността на приборите за хранене или сребърните бижута всички мазнини и мръсотия. За да направите това, изплакнете метала под течаща топла вода, за по-добър резултат можете да разтъркате с четка много внимателно. Струва си да се отбележи, че бижутерите препоръчват използването на четки с мек косъм.

Не знаете как да почистите сребро от черно в началния етап? Тук всичко е просто. Използвайте веро за съдове или течен сапун. След предварително почистване измийте продукта от сапун и го подсушете старателно с кърпа. Сега помислете за най-популярните анти-черни средства, използвани в домашни условия.почистване на сребро

Паста за зъби

Най-често срещаният начин с паста за миене на зъбите е едно от най-ефективните. Използва се от около век. Тук единствено трябва да внимавате пастата за зъби да не съдържа твърди частици, който могат да наранят сребърното бижу. За правилното почистване ще ви трябва и парцал. Важно е той да е памучен или хавлиен и да е мех за да не се надраска детайла.

За да премахнете черните петна от детайла, просто навлажнете парцала и старателно го „потопете“ в пастата за зъби. След това с леко кръгово движение започнете да почиствате аксесоара, не забравяйте да обходите с кърпата от всички страни и на труднодостъпните места. Като правило процесът отнема не повече от 10-12 минути. Основното нещо е да не прекалявате, в противен случай драскотини ще останат на повърхността на бижуто.

Амонячен разтвор

Друг начин, който казва как да почистите сребърно бижу от чернота, е да използвате амоняк. Опцията е особено добра за собствениците на сребърни бижута с камъни, защото те изискват специални грижи. Процесът на почистване ще изисква само две „съставки“ – вода и амоняк. Правилният разтвор се приготвя в съотношение 10 ml амоняк на 100 ml вода (т.е. половин чаша). Между другото, ако металът e леко потъмнял, няма смисъл да се подготвя с разтвор. Достатъчно е да го избършете с кърпа, напоена с амоняк.

Средното замърсяване се отстранява от посочената по-горе смес. Просто го изсипете в малък съд и поставете бижутата там за 15-20 минути. След това извадете и старателно избършете със суха кърпа. Ако замърсяването е силно, на помощ ще дойде чист неразреден амоняк. В този случай сребърното бижу трябва да се държи в течността за 5 до 10 минути, не повече.

Лимонена киселина: лидер в сребърния блясък

Хората почистват сребро от черно у дома доста често с лимонена киселина. Рецептата е много стара и популярна дори сред професионалните бижутери. За да приложите метода, ще ви трябва следното:

  • Вода – 500 мл.
  • Лимонена киселина – 100 гр.
  • Медна тел (малко парче).

Първо разтваряте лимонената кисилина във водата а след това слагаме съда на водна баня и чакаме сместа да се затопли. Медният проводник също трябва да се постави във съда с киселина. Изчаквате, докато почистващото средство заври, и поставяме сребърния продукт в течността. Сребърното бижу трябва да бъде в горещият разтвор в продължение на 12-15 минути. През това време телта ще поеме цялата чернота. След време извадете бижуто и го избършете внимателно със суха кърпа. По време на сушенето остатъците от мръсотията и черните петна ще се отстранят.

Сода за хляб – бикарбонат

Последният начин, който разкрива тайните как бързо да почистите среброто от потъмняване и черни петна, е да използвате сода. Това е друга популярна опция за отстраняване на проблема у дома. Има две опции за почистване, които работят еднакво добре.

Първото е да се използва содена каша. За да направите това, леко разредете содата с вода (до състояние на кашичка) и нанесете получения продукт върху мека четка или кърпа. След това трябва леко да разтриете сребърният детайл, докато цялата черна плака не излезе.

Вторият вариант е да направите разтвор от 20 г сода и 200 мл вода, след което да го поставите на огън и да изчакате докато кипене. Когато водата започне да кипи, спуснете в нея малко парче алуминиево фолио и бижуто. Почистването отнема от 15 до 20 минути, в зависимост от степента на потъмняване.

Съвет от Capino.bg – За да избегнете бързо почерняване на сребърни бижута, съхранявайте ги на сухо място. Когато сте мокри, не забравяйте да избършете бижутата с мека кърпа.