Какъв софтуер ни е необходим за 3D принтиране?

Софтуерните инструменти за 3D принтиране помагат за разгръщане на пълния потенциал на тази иновативна технология. Помолихме B2N, специалисти в 3D принтирането, да ни помогнат с ориентирането в различните видове софтуери. Нека да видим кои са най-популярните и защо без тях не можем.

3D принтирането може да бъде невероятно мощен инструмент за реализиране на вашите дизайни. Но за да прехвърлите идеите си от хартия към пластмаса, ще ви трябват няколко софтуерни инструмента. Всъщност един единствен е важен, но пък останалите ще ви улеснят процеса.

Софтуер за нарязване на модела на слоеве

Моделът за 3D принтиране трябва да бъде разделен на слоеве или така наречените слайсове. Само по този начин 3D принтерът ви ще получи информация за модела под формата на мрежи, с инструкции за печат, наречени G-код. 3D принтерите изпълняват тези файлове с G-код, за да произвеждат физическата репродукция на модела.

При създаването на този G-код, слайсерите (софтуерите) нарязват моделите на хоризонтални слоеве, които се отпечатват последователно един след друг. Също така създават и вътрешни структури и пътища за принтиране на вашите модели, заедно с всякакви други външни структури, като подпори, които подпомагат процеса на принтиране. Повечето 3D принтери се предлагат със собствени специални софтуери, които извършват това действие.

Ако вашият не разполага с такъв, по-долу ще ви разкажем за най-популярните опции.

Cura

Cura е мощен, безплатен слайсер с отворен код от производителя на 3D принтери Ultimaker. Въпреки че е с опростен интерфейс и е безплатен, това не трябва да ви заблуждава. Cura има стотици настройки, които могат да бъдат индивидуално нагласени и благодарение на това да се изработят иновативни 3D елементи.

Cura получава и наградата за софтуерен инструмент през 2019 г. на наградите на 3D Printing Industry Awards. Cura е идеалният инструмент както за начинаещи, така и за експерти.

Slic3r

Slic3r е друг популярен безплатен инструмент за разделяне на моделите на слайсове, поддържан от Алесандро Ранелучи и Джоузеф Ленокс и разработен заедно с няколко техни сътрудници. Роден в ранните дни на 3D принтирането, Slic3r остава инструмент с отворен код, който непрекъснато се подобрява от общността. Той е адаптиран да пасне на всякакви принтери, както от производители, така и от членове на общността, така че вероятно ще можете да го използвате и с вашия.

Simplify3D

Simplify3D е мощен комерсиален софтуер за нарязване на моделите на слайсове, предпочитан от много експерти и професионалисти. Докато Cura и Slic3r са безплатните алтернативи, то Simplify3D е платен. Той се откроява със своя невероятен набор от функции, включително усъвършенствано редактиране и преглед на G-кода, принтирането на няколко части едновременно и широкият набор от променливи настройки за печат. Това е един от най-добрите софтуери за 3D принтиране, който съществува днес и се ползва от световно известни производители на 3D принтери като Omni3D и Мeltio.

Историята на софтуерите за 3D принтиране

Преди десет години софтуерите за 3D моделиране не можеха да се справят със сложни дизайни, които изобразяват в пиксели модела. Някои деликатни функции и структури, които можеха да бъдат произведени с 3D принтери, се оказваха невъзможни за моделиране в стандартен CAD софтуерен пакет. Пазарът на 3D принтиране е 6,063 милиарда долара, според данни на световната агенция за проучвания Wohlers Associates (Wohlers Report 2017). Нарастващият брой доставчици на индустриални системи за адитивно производство, предполага,  че тази технология се развива от създаване на прототипи в средство за масово производство. Днес дори аерокосмическите и автомобилните инженери, стремящи се да намалят теглото на своите продукти, често използват 3D принтирането за създаване на елементи.

Партньорствата между производителите на софтуери, необходими за 3D принтиране и проектиране и производители на хардуер със сигурност ще се подобряват в бъдеще. На най-основно ниво софтуерът за принтиране трябва да е в синхрон с 3D принтера, за да помогне изработените части да бъдат оптимално здрави и ефективни. Всеки се нуждае от опита на другия, за да даде възможност на тази иновативна технология да стане масово предпочитана.