Какво е това витруална реалност?

ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

Как ще се промени нашето ежедневие

Днес вече сме на прага на драстична промяна при пребиваването във виртуалната реалност. Вашият смартфон може да ви осигури достъп до нея, което става с помощта на специални приложения.

Няма да ви е нужен шлем за целта, а и не е необходимо въобще да сте геймър, за да се възползвате от екстрите. Спокойно бихте могли да се наслаждавате на любимите си филми и предавания, да слушате и гледате клипове, да присъствате дистанционно на събития.

Изживяването гарантирано е по-завладяващо и пълноценно.

Иначе конкуренцията в средите на производителите на очила е ожесточена. Те са предназначени основно за маниаци на игри. Oculus Rift си остава може би най-популярното устройство на пазара, което се включва към USB порт-а на компютъра, а комплектът се състои още от безжични контролери за следене на движенията на ръцете. PlayStation VR е другият гигант в бранша, който може да се мери с Oculus Rift и скоро се очаква да излезе с примамливо предложение за потребителите.

На фона на другите високотехнологични системи на Avegant Glyph, Microsoft HoloLens, HTC Vive, Samsung Gear, Google Cardboard предлага доста опростено решение за ползвателите на мобилни телефони.

Може би това е бъдещето на виртуалната реалност?

И не би могло да бъде по-достоверно усещането, освен ако не присъствате на място на проявата, която следите онлайн, посочва експертът по триизмерни карти и виртуална реалност Дейвид Хейнс. Трябва да се замислим върху въпроса, защо Facebook придоби Oculus срещу 2 милиарда долара – изглежда инвестицията си заслужава.

Oculus Rift

Очила Oculus Rift

Вероятно не след дълго повечето от нас няма да сядат пред телевизора, ако не могат да влязат във виртуалния свят и да се „телепортират“ в джунглата, на терена, където се провежда двубой между фаворита ни и неговия противник, или на премиерата на касов филм. Интересни времена ни предстоят. Това по никакъв начин не би могло да ощети и самите компании. Спортните отбори ще продават още по-добре билетите си директно на всеки свой привърженик на планетата, вместо да се ангажират с плащането на лицензи и телевизионни права.

На този етап устройствата не предоставят усещане за докосване, но учените от института „Хасо Платнер“ в Германия се занимават с разработката на Impacto, което има потенциала да свърже мускулите на ръцете и краката, за да се създаде възприятието за удар във виртуалната реалност. Изглежда тя самата се готви да стане от „плът и кръв“, за да затвори окончателно кръга на гамата от емоции, които предлага.

Училище и обучение

Скоро образованието ще разчита по-малко на книгите и повече на мултимедийно съдържание. Все пак в много училища вече се използват таблети. Виртуалната реалност може да направи обучението по-увлекателно, дори и ако само показва триизмерни обекти. Британският музей в Лондон вече предлага обиколки на експозицията от Бронзовата епоха с шлемове за виртуална реалност. С тяхна помощ и с таблет посетителят може да си взаимодейства с триизмерни изображения на експонатите. Но пионер в тази насока е Природонаучният музей на Лондон с документалния филм ..Първият живот“ (излъчен през 2015 г.) и едноименната интерактивна изложба.

Купуване на къща

Защо да гледате снимки на къщата, вместо да се разходите из нея с помощта на шлем за виртуална реалност? Така потенциалният купувач може не само да разгледа имота, без да става от стола си, но дори не е нужно въпросната къща да е построена. Както дизайнери и архитекти проектират къщи с помощта на системи за виртуална реалност, така и новодомците могат да се „нанесат“ виртуално в новия си дом, преди да решат дали да го купят. Една от най-големите лондонски агенции за недвижими имоти Harrods Estates, вече е изпробвала този подход с помощта на очила Oculus Rift.

Разхождане

От години имаме навигационни системи, но наскоро Британската картографска служба (Ordnance Survey) е предоставила географски данни за създаване на игра за Oculus Rift, чието действие се развива на Бен Невис – най- високата планина във Великобритания. Виртуалната обиколка се предлага като приложение за смартфон и може да се използва с Google Cardboard. „Тези технологии служат като самолетен билет за онези хора, които искат да отидат някъде, но не могат, и като инструмент за планиране на пътуването за онези, които могат“, казва Хейнс.

Канапето е тук, но телевизор няма

Защо да се взирате в малък екран, след като виртуалната реалност ви дава 360-градусов обзор? Без съмнение технологията ще направи революция в развлекателната индустрия. Шлемовете са по-евтини от много телевизори и се пренасят лесно. Обаче е трудно да се предвиди дали идеята сами да си гледате телевизия във виртуална реалност ще е толкова привлекателна, колкото е гледането на обикновена телевизия с приятели.

как ще промени… РЕАЛНИЯ СВЯТ

Способността на виртуалната реалност да създава реалистична виртуална среда е мощен инструмент за проектантите, които се опитват да решат проблемите в транспорта. Дали дългите влакови композиции задръстват гарата? Нека отидем и проверим. Това е идеята зад Лабораторията за визуализация – съвместен проект на института Transport Systems Catapult (TSC) и Университета на Шефийлд. „Бъдещите проектанти на транспортна инфраструктура ще извличат данни от интерактивни виртуални светове, вместо от таблици и изображения, изкарани на 2D монитор“, казва Мартин Пет, технолог в TSC.

Лабораторията за визуализация използва графични процесори от най-висок клас, за да симулира огромни тълпи във виртуална среда – например гара. С помощта на шлем за виртуална реалност специалистите могат от гледната точка на пътници да видят резултатите от предложените решения – например разширение на някой коридор, още ескалатори или нов терминал за автобуси. Така отпада необходимостта от полеви изпитания и се избягват грешки, които иначе биха стрували скъпо.
„Хората в симулацията взаимодействат със средата като в реалния живот – разминават се, без да се блъскат един-друг, избягват и потребителя“, казва д-р Пол Ричмънд от Университета на Шефийлд.

Засега технологията е помогнала за създаване на дигитален модел на железопътна гара, но има планове за използването й за моделиране на поведението на шофьорите по пътищата. Дори самите коли са оформени от виртуална технология.
Посетихме Центъра за виртуален дизайн на Land Rover, където инженерите могат да седнат в проектите си още преди да са влезли в производство. Изпитателите пък могат да ги изпробват във виртуална среда, където се създава симулация на • автомобила в реален размер.

Как ще промени… ПЪТУВАНЕТО

Във въздуха

Миналата Година авиокомпанията Qantas започна да предлага на пасажерите от първа класа очила за виртуална реалност Samsung Gear VR. С тях могат да се правят виртуални обиколки из летищата или пък да се гледат филми. Emirate пък са правили виртуално представяне на самолет Airbus А380 с помощта на Oculus Rift.

Пробвайте преди да излетите

Искате да посетите определена дестинация? – Няма ли да е добре да я разгледате, преди да купите билетите? Това е идеята на пробна услуга, въведена миналата година от туроператора Thomas Cook. В офисите на компанията има очила Oculus Rift, чрез които клиентът може да направи виртуална разходка из желаната дестинация. Компанията Visualise, специализирана в разработването на виртуални преживявания, е проектирала най-различни сценарии – от разходка с хеликоптер над Манхатън, до вечеря в ресторант в кипърски курорт.

360-градусови снимки и видеоклипове360 градуса

Панорамните снимки стават все по-популярни. Приложението Panorama 360 Cities е добро място да споделите или да откриете как изглежда дадено място. Обаче телефонните камери се развиват с бързи темпове, така че очаквайте все повече 360-градусови панорами и видеоклипове,. Онлайн пътеводители като TripAdvisor могат да използват такова съдържа ние в статиите си.. .

Как изглеждаме

Много от процедурите в пластичната хирургия завършват с голяма изненада след свалянето на превръзките. Но защо трябва да рискувате да не харесате резултата? Нюйоркската клиника за пластична хирургия bodySCULPT предлага на пациентите си очила Oculus Rift, с които могат да видят виртуален аватар на тях самите след желаната процедура.

Как мислим

В опит да разбие напълно половата идентичност, експеримент, наречен ..Машината да бъдете друг“ на организацията BeAnotherLab, поставя мъж и жена с гръб един към друг. Всеки от тях носи шлем за виртуална реалност и гледа към огледален екран. Ако двамата се движат в синхрон, те виждат не своите движения и жестове, а тези на другия.

Как се чувстваме

Макар индустрията да не шуми много около проблема, дори създателите на Oculus Rift признават, че кинетозата (морската болест) е най-голямата пречка пред масовата употреба на системите за виртуална реалност. За зрител, който гледа как средата около него се движи, а самият той всъщност не мърда, се получава несъответствие в данните, които мозъкът получава от зрителния и вестибуларния апарат. Това може да доведе до гадене, повръщане и главоболие. И с увеличаването на реализма на симулациите, проблемът може да се задълбочи.

Източник: epis.bg

Още по темата „Виртуална реалност“ в Epis.bg