Наркотичен глад – симптоми и лечение на психологичната зависимост

„То е като GPS система, проектирана в главата“ – така един пациент описва състоянието на психологичната зависимост към наркотиците. GPS система, която още със събуждането, вече проектира плана как да намери пари, откъде да си купи доза и къде да си я сложи. Този тип маниакални и натрапчиви мисли за наркотици няма как да бъдат контролирани.

Какво е наркотичен глад и какво е неговото значение

Лечение на наркозависимост

Лечение на наркозависимост

Академично казано, наркотичният глад представлява комплекс от болестни симптоми, които се получават в резултат на липса на определени психо-активни вещества. Той достига дори ниво на биологичен инстинкт, подобно на жаждата и глада например. На всеки му се е случвало да изпадне в момент, в който всички желания, чувства, цели и поведение да бъдат фокусирани единствено в търсенето на вода или храна. Ако не сте се хранили цял ден например, то ще улaвяте миризмата на храна от далечни разстояния, очите ви ще търсят само храна, а краката ви сами ще ви отведат към най-близкия ресторант. Същото е и при наркотиците – мисълта за днешната доза притъпява всички други мисли.

Поредна среща от кампанията за превенция употребата на наркотични вещества проведоха Иванка Баева, Областен управител на Габрово и Светла Иванова, жената преборила зависимостта от наркотици, с ученици от ПГТ „Пенчо Семов“.

„Ние сме тук, за да ви покажем истината за живота, такава, каквато е, а всичко останало зависи от вас и вашето обкръжение“ – каза областният управител пред участниците в срещата, които бяха на различна възраст – от 8 клас до 12 клас. Тя сподели, че преди години не е имало толкова много информация за този проблем, колкото в момента, затова идеята е да се срещнат с живия пример, с човека излязъл от този „Ад“ на наркозависимостта.

Източник: https://dariknews.bg/regioni/gabrovo/narkomaniiata-e-bichyt-na-nasheto-vreme-2012093

Симптоми на наркотичния глад

В основата на наркотичния глад  се явява потребност, която става причина за неконтролируема промяна на настроението, за успокояване, за облекчаване, за разведряване, за премахване на болката, за леко упойване, за по-силно опияняване, за повишаване на жизнената сила, за повишаване на работоспособността и т.н. Всичко това всъщност представлява бягство от непоносимата действителност в един изкуствено създаден утопичен свят, свят на мечтите, свят в рая, свят на безболезненост. Всичко това прави хората, които системно употребяват наркотици, да се превърнат в безволеви, антисоциални и нетрудоспособни индивиди, които рязко разрушават както личния си живот и семейните отношения, така и работната и социалната си среда.

В симптоматиката на наркомана има редица явления, които се появяват, когато по някаква причина се спре употребата на наркотичните вещества, и сред тях са раздразнителност, безсъние, напрегнатост, изпотяване, тревога, депресивни състояния, мисли за самоубийство, потиснатост и др. И ако всичко това може да остане скрито за околните, има и такива признаци, по които всеки страничен човек веднага може да познае пристрастения към наркотици:
– рязка, непредсказуема и необичайна смяна на настроението и навиците;
– безпричинно и неадекватно агресивно поведение;
– сънливо, депресивно или еуфорично настроение;
– безпричинна загуба на интерес към хобита, работа, училища, любими занимания, близки, приятели;
– изричане на лъжи и кражби за осигуряване на поредната доза.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Reuters, пише БТА. Случаите на депресия в света са се покачили с повече от 18% от 2005 г.

Депресията повишава риска от някои от най-разпространените болести и психични разстройства, каквито са наркоманията, склонността към самоубийство, диабетът и сърдечно заболяване. Те са сред най-големите убийци на света.

Източник: nova.bg

Лечение на наркотичен глад

При професионалното лечение на наркомания един от първите стадии и пълна детоксикация – или по-просто казано, изхвърляне на всички вредни вещества от стомаха и дробовете, и пречистване на целия организъм и кръвта от остатъчния материал. След приключване на детоксикацията пациентът изпада в състояние на изключително тежък и непрестанен наркотичен глад, който се опитва да задоволи. И в тези моменти мозъкът му отказва да мисли рационално, зависимият губи контрол над мислите и действията си и желае единствено още една „последна“ доза от наркотика. За това в тези моменти много важна е медицинската помощ, чрез която тази „лампичка“ в главата му да бъде изключена. За целта специалистите в областта използват различни психични и медикаментозни лечения, в зависимост от индивидуалните нужди на болния.

Източник: Център за лечение на зависимости Жива