Опасна ли е лазерната епилация? Какво казват специалистите?

Какво представлява лазерната епилация?

По време на процедура за лазерна епилация, лазерът излъчва светлина с дължина на вълната, която се абсорбира от меланина в корена на косъма. Тази светлинна енергия се превръща в топлина, която трайно уврежда и унищожава космените фоликули. Лазерната епилация е насочена към косъмчета, които са в активна фаза на растеж. След приключване на процедурата тези космени фоликули се унищожават и няма да израснат отново през следващия им цикъл. Но тъй като косъмът расте в три фази – анаген, катаген и телоген, не всички фоликули са в една и съща фаза по едно и също време – така че са необходими няколко лазерни процедури, за да оптимизирате резултатите. Ето защо процесът на лазерно обезкосмяване обикновено се извършва в пет-шест сесии с интервал от един месец по между им.

Безопасна ли е лазерната епилация?

Специалистите от Студио за лазерна епилация Vivian Derma споделят че лазерната епилация като цяло е безопасна, но при хора с по-тъмен цвят на кожата, може да се получи страничен ефект хиперпигментиране. Заради това е много важно, винаги да ходите в реномирани салони за лазерна епилация, в които работят добре обучени професионалисти.

При хората с по-тъмна кожа рискът от изгаряне е по-висок, тъй като тези лазерът насочва лъча си към меланина, пигментът в кожата и косата ни. Той не прави разлика между тъмен цвят на кожата и тъмен цвят на косъма. Въпреки че това не означава, че хората с по-тъмен цвят на кожата трябва да избягват изцяло лазерната епилация. По-новите и по-усъвършенствани устройства за лазерна епилация имат повече вградени конструкции за безопасност и успяват добре да обработят и таргет зони, където кожата е по-тъмна. Това значително е намалило вероятността от изгаряне на кожата и реакция на хипер- или хипопигментация.

Така че, ако имате по-тъмен цвят на кожата и искате да се впуснете в лазерната епилация, можете смело да го направите.

Потенциални странични ефекти при лазерната епилация

Преди да си запишете процедура, трябва да знаете кои са страничните ефекти при лазерната епилация.

  • Изгаряния. Ако имате тъмна кожа, е важно да изберете специалист, който работи с лазер, който може да се прилага за вашия тип кожа.
  • Зачервяване и дразнене. Това са други често срещани странични ефекти на лазерната епилация, които се появяват независимо от тена на кожата. Всички те са нормални възпалителни реакции след третиране и обикновено отшумяват в рамките на часове.

Митове за лазерната епилация

Най-често срещаният мит е, че лазерната епилация е изцяло трайно решение за пълно отстраняване на космите. Лазерната епилация премахва трайно около 80-90 % от космите след пълна серия от пет-шест сеанса, но все пак понякога може да се появяват фини и по-малко забележими косъмчета.

Ето защо е от решаващо значение да спазвате точно четири-шестседмични интервали между посещенията си, докато първоначалната серия приключи. След приключване на серията от процедури се препоръчват поддържащи такива, веднъж или два пъти годишно, за да се запазят максималните резултати.

премахване на окосмяване чрез лазерна епилация

Колко болезнена е лазерната епилация?

Лазерната епилация носи някаква форма на дискомфорт. Много клиенти се оплакват от болка или дискомфорт по време на процедурата, но повечето я намират за поносима. Много специалисти използват и локален анестетик или обезболяващ крем, за да направят процедурата абсолютно безболезнена.

Усещането често се сравнява с болката от удар с ластик по кожата. Но е бърза болка и изчезва за част от секундата. Въпреки това, ако имате ниска толерантност към болка, започнете с малки стъпки. Таргетирайте първо малка област, например може да се спрете на по-малка зона като подмишниците или лазерна епилация на лице. Така ще видите резултатите и ще свикнете с усещането от процедурата. След това вече може да преминете към по-голяма област като интим или крака, които са едни от най-честите области подлагани на лазерна епилация.

Студио за лазерна епилация Vivian Derma
Адрес: ул. „Хенрих Хершкович“, 4000 Център, Пловдив
Телефон: 0999 900 096