Какво съдържа пълният комплект прибори за хранене?

Модерният комплект прибори за хранене е нещо, което използваме всеки ден. Не бихме могли да си представим нито едно хранене без тях. Защото един красив и изискан комплект прибори за хранене превръща обикновеното хранене в ритуал. Съвременните производители предлагат много варианти – както за ежедневна употреба, така и за специален повод. Но нека да поговорим за използването на различните прибори за хранене.

Всички комплект прибори за хранене могат да бъдат категоризирани в две групи – такива, за общо ползване /лъжица за салата, щипки и други/ и такива, за лична употреба /вилици, лъжици, ножове и други/.

Пълният комплект прибори за хранене, предназначен за лична употреба включва:

Вилици:

• Десертна вилица, чиято дължина е 14 см.
• Вилица за хранене с дължина 17-20 см. Поставя се вляво от основната чиния. За щастие днес използваме само една вилица за всички ястия, докато във викторианската ера комплект вилици за маса само за един човек е можел да достигне доста внушителен брой – до 10.
• Коктейлна вилица, която е по-рядко срещана и се позиционира вдясно от основната чиния или пред нея.
• Вилица за студени ястия /салати и други предястия/, чиято дължина е около 15 см.
• Вилица за морски дарове с дължина 14 см. Нейната структура зависи пряко от това за какво конкретно ястие я планирате – има вилица за стриди и миди, както и за други дарове. Общата характеристика на вилиците с морски дарове е, че те са тризъби.
• Вилица за риба с дължина 17 см. Лесно се разпознава по различната дебелина на зъбите и прореза в средата.

Лъжици:

• Лъжица за супа, разполага се вдясно от ножовете и чинията.
• Лъжица за чай, която може да се използва за добавяне на захар или разбъркване на топла напитка.
• Десертна лъжица, чието място е пред чинията.
• Лъжица за кафе, която се сервира само с напитката. Тя е най-малката от комплекта.

Ножове:

• Нож за топли ястия с дължина 23 см.
• Нож за леки закуски и студени ястия, който е малко по-малък и трябва да стои вдясно от чинията.
• Десертен нож – най-малкият от всички ножове в комплекта, подрежда се пред чинията и се сервира с десертна вилица.