Речник на любимия парфюм. Ето някои от най-често срещаните понятия

Всички си имаме любим парфюм. Богатството и разнообразието от аромати кара всеки да потърси и усети онзи, който ще задейства обонянието му така, че да се слее в едно с парфюма.

Случвало ли ви се е някога, докато търсите подходящата за вас есенция, да попаднете на понятия, което са ви не съвсем познати и известни? Разбирайки правилно парфюмния език, вие си осигурявате правилно и осведомено решение, що се отнася до избора на това с кое шишенце да се снабдите.

А преди да научите значението на някои от най-често срещаните парфюмни изрази и термини, бихте могли да се потопите в ароматния свят на parfium.bg. Там ви очаква богато разнообразие от оригинални маркови парфюми и продукти, които гарантират качество на сто процента. Избирайте между хиляди дамски, мъжки и унисекс есенции, всяка от които ще отговори на високите ви очаквания и изисквания. На страниците на онлайн магазина едва ли ще липсва нещо, което търсите – асортимента от предлагани продукти е наистина голям и ще можете да откриете по нещо за всекиго.

Термините в речника на всеки един парфюм и как да се ориентирате

Вероятно сте срещали понятието „акорд“, когато сте се сблъсквали с редица парфюмни описания. Акордът представлява съчетание между две или повече парфюмни съставки. Твърде често акордът притежава съвършено различен нюанс, в сравнение с аромата на идентичните съставки, които го образуват. Акордът представлява базата на всеки един парфюм и е неговият отличителен, дистинктивен белег.

Гурме съставките пък са онези, които носят аромата на нещо за ядене, най-често – на десерт. Най-често срещаните гурме нотки в парфюмите са тези на ванилия, карамел, печени бадеми и шоколад. Когато ги доловите, неминуемо ще направите асоциация с нещо вкусно и сладко за похапване.

Ориенталските нотки включват в състава си екстракти от ванилия, пачули, сандалово дърво, балсами и мускус. Ориенталските парфюми обикновено са със силна база и трайност. Особено подходящи са през лятото, когато и градусите навън, и кръвта кипят.

Ароматът на бели цветя в описанието на всеки един парфюм отнася обонянието към прекрасните и свежи благоуханни растения като жасмина, туберозата, гарденията, франджипанито. Парфюмите, съдържащи тези съставки, ухаят приказно и не ще оставят никого равнодушен.

Под билкови екстракти пък се разбират съставки като лавандулата и розмарина, които също намират широко приложения в парфюмната индустрия.

За линейни парфюми говорим тогава, когато продуктът не търпи фрапантни изменения, развивайки и разгръщайки аромата си върху кожата. Това ще рече, че връхните и базовите нотки например не се различават прекалено много едни от други. С две думи, още с първите впръсквания, вие, до голяма степен, ще сте опознали същността на аромата. Това в никакъв случай не прави тези парфюми скучни – те са просто предпочитани от онези, които са привърженици на сходството в благоуханието на парфюма си през целия ден.