Самоходните косачки: плюсове и минуси

Ако се питате какво представлява една самоходна косачка за трева, значи сте на правилното място. С помощта на Prisma ще научим малко повече за преимуществата на самоходните косачки и как се използват. Самоходните косачки са чудесно решение на често срещан проблем, а именно порасналата трева в градината. Самоходните роторни косачки са тотално автономни при движението си и управлението им е лесно като детска игра. По-долу ще разгледаме колко дълго издържат тези косачки в сравнение с останалите видове, как да косим с тях, колко са тежки и защо хората ги предпочитат.

Какво представляват самоходните роторни косачки за трева?

Самоходните косачки отговарят на същата основна нужда като всички останали. Те обикновено изискват малко повече мощност от останалите, поради начина, по който се задвижват, но заради това пък значително могат да увеличат ефективността и скоростта на косене.

Кои са плюсовете и минусите на самоходните косачки?

Безспорно този тип косачки имат редица преимущества:

  • Управляват се без никакви усилия;
  • Косенето става по-бързо.

Благодарение на системата им за самозадвижване, тези косачки могат да бъдат обаче малко по-тежки от обикновените косачки. Също така и цената им често е по-висока спрямо другите косачки.

Бензинова косачка

Самоходните бензинови роторни косачки отклоняват част от енергията, генерирана от двигателя в задвижващата система, позволявайки обща скорост на движение от 1 до 5 км в час. Много модерни бензинови косачки използват сравнително мощни двигатели и тази консумация на енергия изобщо не влияе върху скоростта на острието. Лошото е, че използват малко повече гориво, но това е доста незначително в сравнение с V-образния двигател на по-старите модели косачки, използвани в миналото.

По-мощните самоходни косачки могат да достигнат до 7 км/ч и значително да ускорят скоростта на косене. Така че, самоходните косачки не само правят процеса много по-лесен, но и неизбежно го ускоряват.

Ако сравните теглото на самоходните косачки за трева с ръчните модели, то те тежат повече от останалите модели. Въпреки че голяма част от това тегло се компенсира от мощността на задвижването, това прави преместването на косачката из градината по-трудно, когато не е включена.

Най-общо казано, самоходните косачки работят подобно на автомобилите, като трансмисионен двигател, който може да бъде с предно или задно задвижване. Интересно е, че косачките със задно предаване са по-скъпи от самоходните косачки с предно предаване. Това е така, защото е малко по-трудно да конфигурирате двигателя около задната част на косачката, защото задните колела обикновено са по-големи. Разбира се, предимството на това е, че задвижването е много по-мощно и тези косачки са склонни да достигат по-високи скорости.

самоходна косачка позитиви

Издръжливи ли са самоходните косачки?

За щастие изглежда, че самоходните косачки имат точно толкова дълъг живот, колкото обикновените косачки. Повечето самоходни модели са склонни да издържат около осем години, дори повече, ако се поддържат прецизно.

Поддръжката им влияе върху дълголетието на машината много повече от компонентите в устройството ѝ. Разбира се, самоходните косачки имат повече части от останалите модели.  Ако мислите да вземете самоходна косачка за трева, трябва да научите как и кога да подменяте маслото ѝ, за да сте сигурни, че се грижите правилно за нея.

Как се коси със самоходна косачка?

Невероятно лесно е да използвате самоходна косачка за трева. Повечето модели имат допълнителен фиксатор или лост на дръжката, който можете да натиснете, за да включите задвижването. При някои модели, този лост контролира както задвижването на ножовете, така и това на колелата, което означава, че когато го пуснете, косачката ще се изключи. Други косачки пък от по-висок клас разполагат и с допълнителна защитна система, при която след като се спре задвижването на колелата, автоматично спира и това на остриетата. На практика, по този начин косачката може лесно да се бута из градината, без ножовете да се въртят, ако се наложи.

Моделите самоходни косачки са много полезни за хълмисти градини и такива с неравности и трудни за косене места. Както беше споменато по-рано, те често тежат малко повече от останалите модели и заради това са и по-стабилни. Количеството мощност, което осигуряват компенсира това допълнително тегло и прави много по-лесно за косене тревните площи под наклон.