Синдром на сухото око – симптоми и лечение

Човешкото око е съвършено създадено, но със средата ни увреждаме очите си. С напредване на възрастта на човек или с постоянното прекомерно взиране в екраните на компюптри, таблети, телевизори се появява усещането за сухота, сърбеж, умора до пареща сълзене, болка, зачервяване.

Лекарите коментират, че много малък процент от пациентите декларират, че имат „сухо око”, тъй като не разпознават проблема и го определят като пясък в очите. Според статистика на Алфа Рисърч у нас над 25 % от населението е с очни проблеми, подобни на синдрома на сухото око. Предимно засегнати се представителите на нежния пол, живущите в големите градове и хората над 45 години.
Симптомите на „сухото око” може да се появят в различно време на денонощието, в затворено помещение или на улицата. Възможно е да усещате някои симптоми само на едното око, или и на двете, може да се случат еднократно и една седмица след това да нямате оплаквания.

Затова е препоръчително при поява на подобни симптоми да посетите очен лекар, който да изследва сухотата на очите и повърхността им. След прегледа лекарят може да прецени дали окото е с нарушена структура (дегенерация) или е нужно само хидратиране на окото с цел възстановяване на производството на сълзи.
На пазара вече има над 20 вида капки за очи – човек се изгубва в това море от продукти. За лечение на синдрома на сухото око може да се ползват продукти с хиалуронова киселина, с декспантенол, хипромелоза и дргуи съставки.

Продуктите на Полфарма за очи са без лекарска рецепта, но въпреки това лекарите съветват, когато почувствате дискомфорт в очите, да посетите офталмолог, който чрез специален преглед ще установи имате ли „сухо око” или се касае за друг очен проблем.

Капките Хидробаланс на Полфарма са овлажняващи капки с хиалуронова киселина за бързо облекчение и дълготрайно хидратиране на очите. Предлагат се под формата на монодози без консерванти и на флакон от 2 броя по 5 мл. Благодарение на хиалуроновата киселина слоят на капките остава за дълго върху повърхността на очите и предпазва от нарушаване.
Препоръчително е да изградим редовен режим на капане, а не спорадично, когато се сетим. Например накапване 3 пъти дневно в активната ни част от деня, преди да седнем на компютъра, по време на почивката на обяд и и след като станем от компютъра.

Капките СуперОптик Къмплийт са изкуствени сълзи, когато е нужна и регенерация на очите, освен хидратация. Те имат и специален филтър, който предпазва от проникването на замърсители в бутилката. Флаконът е със затварящ клапан за точно дозиране. Срокът им на годност е 90 дни след отваряне и може да се ползват с всички видове контактни лещи.

За да поддържаме зрението си, офталмолозите съветват профилактично да приемаме храни богати на омега-3 мастни киселини, цинк, селен, манган, мед, витамини B2, A, C, E, B6, натурален лутеин, който се съдържа в зелето, спанака, грахта, магданоза, броколито, царевицата, яйчния жълтък и други храни. Можете да набавите тези съставки и с хранителната добавка СуперОптик. Продуктът е на капсули в опаковка по 30 броя, като се приема по капсула дневно за превенция на дегенерацията на очите.

Продуктите за очи от марката СуперОптик на Полфарма могат да се закупят от големите аптеки, както и онлайн аптеките- Ремедиум, So Pharmacy, Framar, Afya Pharmacy.