Защо да изберем кухня от масив

Представяли сте си кухнята на мечтите си, нали? И ние. Тя е добре обзаведена, с всички екстри на модерния свят и изглежда величествено? И най-важното, не се налага да ѝ правите ремонт на всеки няколко години. Ако отговорихте с да на всичко дотук, то значи сте на правилното място и имате нужда от кухня от масив.

Защо кухни от масив?

Защото са направени от цяла част дърво, което е обработено така, че да запази здравината на дървото и полезните му качества. Този тип кухни са по-тежки от другите, но стареят бавно и изглеждат величествено, особено в големи стаи. Кухните от масив имат интересни естествени цветове и шарки, които ще предадат чар на цялото помещение, ако решите да ги оставите.

Говорейки за цветове – освен естествените кафяви цветове и различните шарки, които показват историята на дървото, може да изберете този тип кухни да бъдат боядисани и лакирани в различни цветове. В наши дни всичко е възможно.

Съвет: Оставете естественият дървесен цвят, ако сте почитатели на рустикалния стил в обзавеждането. Така ще пренесете духа на вилите и къщите в планината в градския си апартамент.

Какви са предимствата на кухните от масив?

Този тип кухни са винаги на мода, най-вече заради здравината и издръжливостта им. Те се изработват предимно от бук, череша, ясен, дъб, липа и чам. Масивната дървесина предлага различни възможности и разнообразен избор на обработката.

Масивната дървесина може да:

– претърпи дълбочинна обработка;

– има много профили и релефи, съчетани със структурата;

– ѝ се внесе допълнителна патина;

– да се извадят порите и жилата.

Освен това този вид мебели ще предадат нотка аристократичност на помещението Ви – сякаш се намирате в луксозно жилище в предградията или на високите етажи на небостъргачите.

Недостатъци на кухните от масив

Най-главният недостатък на кухните от масив е фактът, че са тежки и не се местят лесно. Веднъж поставили ги, не можете с лека ръка да решите, че се намират не където трябва и просто да разместите.

Ако не разполагате с много голям бюджет, също ще е трудно да се сдобиете с такива кухни, тъй като обработката им изисква повече работа, самият материал предразполага за по-фина обработка, а всичко това оскъпява вече готовият продукт, който да поставите в кухнята си.

Разбира се това не трябва да ви спира да търсите и да си харесвате кухни от масив. Ако сте ценители на красотата, лукса, елегантността и добре изработената мебел – то тогава кухните от масив са точно за Вас.